Sunday, 8 May 2011

Project 2 Proposition






The final proposition model is to suggest the colour usage within the Villa Muller and whether a rooms function can be identified accordingly to the colour/materials. The most obvious study I made was on the children's room where light blue and yellow were used. So I did a study on colour psychology and looked for possible reasons why these particular colours were used in this room. It is found that this may be based on the object of function(children), where yellow means enlightment, happiness, energy and stimulate creativity; blue means calming, cool and restful. These two combination suggest a balance for the children behavior physically and mentally. Other reasons of colour usage can also be due to the reason of resemblance (eg. the yellow window frames and curtains as to resemble the sunlight) and the differentiation of gender as used in the men and women dressing room, where women appear lighter in colour.

In this model, I arranged the room level and volume in hierarchy accordingly to their function. The upper level are all private bedrooms, with the middle layer being the living room, dining room etc. and the lowest level being the laundry and the maids room. Material blending are shown through the linking between rooms and also on the floors.

Project 2 Aspect 3


This model is to show the level changes and different volumes of rooms accordingly to their function. They intersect with each other, having overlaying parts on top of each other. This is to reflect Loos idea of the Raumplan.

Project 2 Aspect 2







This model is to focus on the discussion on material use. The material selection and use in Villa Muller is based on the function of connecting spaces, such as the green-blue carpet that links from ground floor to level one. It allows the materials to blend areas where they meet and part so that they could be clearly distinguished without having a sense of sudden change. On the other hand, it also acts as boundaries, for example the anteroom where it has a dark blue ceiling while the surroundings are white; the corridor having green tiles on the walls; the grayish green marble pillar that embodies the living room and also spreading through a bit of the outside of the walkway entrance.

Project 2 Aspect 1





This simple model is my idea to show the levels of privacy by looking through holes of different cube systems. As the view travels from the exterior layer of white into the second layer of black cube, the visibility degrades greatly as to resemble Loos idea of his emphasis on privacy, to be blocked from the outer world and have the inside functioning and running itself.
Inside of the black cube there is a even smaller red cube. This is to show even though I used an eye-catching colour to make it more visible, the black surrounding still darkens the environment so that it is very hard to view what's inside as well. This again strengthens the most private sense by all means. Overall, it is to propose that even if you look from various angles, it may still be hard to view whatever is inside the cubes, regardless of the colour.

Wednesday, 23 March 2011

Villa Muller














A project based on Villa Muller by Adolf Loos. Modeled at the scale of 1:50 together with two other colleagues, Andre Cheung and Jet Chan.
In order to distinguish the exterior from the interior, we used separately white museum board for the facade and balsa wood for the interior.

The main features of this villa that we picked up along the process was the circulation of its two vertical access systems and the idea of separation.
Separation was identified in many aspects, such as distinguishing the exterior/interior, private/public, lavish/simple, day/night..etc. This was done by setting imaginary boundaries through his design concept of Raumplan.

Loos idea of his Raumplan, being a spatial relationship of interconnected spaces and volumetric planning, was carried out fully in this building through the variation of ceiling and floor heights. Every room was made for a particular function with a particular volume. Few rooms shared the same floor, as they individually require a specific height..as a result their spatial identity is then reinforced by the varied proportions of the spaces.

Rooms of this house was placed in a sequential order of a daily lifestyle pattern instead of a linear and mundane journey. The ground floor and first floor are more served as public spaces and daily use for the Muller family, while the second floor are for a much more private and nocturnal use.

One point we would also like to mention is that, unlike Villa Savoye who focuses on the exterior surroundings and circulation, the circulation system of Villa Muller focuses more towards the interior since Loos emphasized more on the notion of privacy.

Tuesday, 19 October 2010

Workshop 6: Storyboarding


Exercise 1: Experience through an architectural space (my home in Taiwan)







Final Submission: Storyboarding the approach to and through my Bathhouse







Workshop 2: Architectural Rendering



This is my poster for the Avalon House by Peter Stutchbury Architects. The composition is simply to maintain the direct message of the reference between the plan and the elevation/sections. I adjusted the trees from the original plan to a more aesthetically-pleasing looking tree with the canopy in pink as if the Cherry Blossoms of Japan. Colours were generally light, warm and soft gradients that blend together naturally, allowing the overall image to reveal a sense of serenity and calmness as to again, referring back to the Japanese style of representation.